Alexandru Tomescu, despre turneul Stradivarius „La început publicul vedea vioara Stradivarius cu o curiozitate de tabloid. Și m-am gândit să convertesc acest potențial de imagine într-un interes cultural”

Publicat: 10/09/2022, 18:00
Actualizat: 10/09/2022, 18:02

Violonistul Alexandru Tomescu a vorbit, la podcastul ALTCEVA, despre miza pe care a dat-o „mandatului” său pentru vioara Stradivarius,  care se încheie în 2023. El a povestit că a pornit foarte multe proiecte în această perioadă, cel mai important dintre acestea fiind turneul Stradivarius, pe care l-a gândit în așa fel încât să „monetizeze” interesul și curiozitatea publicului pentru vioara legendă și să aducă oamenii mai aproape de muzică.

„Mandatul” său pentru vioara Stradivarius se încheie în 2023, pentru a da posibilitatea și altor violoniști să lucreze cu ea, a explicat Alexandru Tomescu.

„Eu am pornit foarte multe proiecte legate de vioara Stradivarius, cel mai important dintre acestea fiind turneul Stradivarius, pe care, începând  din 2008, l-am organizat în fiecare an, inclusiv în anii de pandemie – când concertele au fost oprite cu totul. La început publicul vedea vioara Stradivarius cu o curiozitate mai de … tabloid. Mai degrabă oamenii erau interesați să o vadă, să o atingă, decât să o asculte . Și m-am gândit să convertesc acest potențial de imagine într-un interes cultural. Că mulți dintre cei care voiau să atingă vioara credeau că le poartă noroc, ca un fel de Vasilică. Și eu am sperat că cei care o vor auzi vor reveni la concerte. Nu neapărat la acesta, ci la orice fel de concert. Dar am ajuns în foarte multe locuri și am reușit să aduc oamenii împreună, pentru că asta face muzica – aduce oamenii împreună și, mai mult decât atât, îi face să vibreze la aceleași emoții, însă fiecare în felul său”, a spus violonistul.

Alexandru Tomescu: Dacă nu poți să transformi în vibrație toți caii putere ai viorii, vioara nu sună

Violonistul a vorbit cu emoție despre relația dintre muzician și instrument și despre importanța conexiunii cu forța cu care vioara este înzestrată să transmită vibrația muzicii.

„Dacă tu nu știi cum să dozezi forța, comparabilă cu cea din ambreiaj, din accelerație, dacă nu poți să transformi în vibrație toți caii putere ai viorii, vioara nu sună. M-am convins de asta la finala concursului Jacques-Thibaud (n.r. organizat la Paris) la care concuram cu o vioară la care nici nu mai cânt în ziua de azi, o vioară de o calitate foarte proastă – eram în finală și acolo doi sau trei candidați aveau o vioară Stradivarius. Și unul dintre ei făcuse rost de vioara respectivă cu doar două zile înainte de finala concursului și el își imagina că îi va aduce un avantaj instrumentul respectiv. Însă neavând timp să se acomodeze cu ea a fost de fapt un dezavantaj ”, a povestit violonistul.

Vioara Stradivarius Elder, considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius

Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 19:00.

Alexandru Tomescu a debutat la vârsta de 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța. De la debutul său din 1985 a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în peste 30 de țări. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică.

Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

„Sunt viori și viori, violoiști și violoniști. Între om și instrument este o relație, ca între doi oameni. Poate fi o dragoste la prima vedere, poate fi ceva care să fie construit în timp. Maestrul Ion Voicu îmi spunea că lui i-au fost necesari cam 10 ani să se împrietenească cu vioara. Mie la acel moment mi se părea extrem de mult, o cifră exagerată, dar acum – după 15 ani – pot spune că avea dreptate”, a povestit artistul.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța